Din ce în ce mai multe persoane încep să caute ajutor profesionist în încercarea de a face faţă problemelor emoţionale şi/sau mintale cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi. Există, de asemenea, şi multe persoane care ar putea beneficia de acest ajutor, însă aleg să nu facă acest pas, considerând că problemele lor nu necesită asistenţă profesională. O altă parte este intimidată de ideea de a accepta serviciile unui specialist, simţindu-se copleşiţi în încercarea de a alege un terapeut potrivit. Cele mai multe persoane care caută ajutor în această direcţie, sau cei care sunt în căutarea ajutorului pentru persoanele apropiate, îşi pun o serie de întrebări la care de cele mai multe ori nu găsesc răspunsuri. Mai jos găsim o parte din cele mai frecvente întrebări şi răspunsurile acestora.
Unde ar trebui să merg atunci când am nevoie de ajutor?
Pentru început ai putea face o vizită medicului de familie, sau poţi trece pragul unui cabinet de psihologie, unde vei putea vorbi cu o persoană specializată despre lucrurile care te îngrijorează. Aici, în urma discuţiilor, se poate face o scurtă evaluare pentru a se stabili un număr de şedinţe ulterioare, sau vei primi îndrumarea de a merge la un spital de psihiatrie pentru consultări adiţionale, în funcţie de gravitatea problemei.
Aş putea să primesc ajutor şi din altă parte?
Da, există și alte alternative, în funcție de problema cu care se confruntă pacientul. Majoritatea programelor de sănătate mintală operează independent. Acestea includ cabinete psihologice private, clinici locale, cabinete psihiatrice private, spitale de psihiatrie, clinici private. În cazul practicienilor privaţi şi al clinicilor private costul consultaţiilor se plăteşte integral, în timp ce serviciile oferite de spitalul de psihiatrie sunt suportate de asigurările de sănătate. Există centre şi organizaţii în cadrul cărora sunt organizate şedinţe de grup pentru a face faţă problemelor legate de doliu, sinucidere, depresie, anxietate, fobii, tulburări de panică, obsesiv-compulsive, schizofrenie, droguri, tulburări de alimentaţie (bulimie, anorexie nervoasă, obezitate), abuz domestic (mamă şi copil), abuz sexual, viol, dar şi centre specializate pentru persoanele vârstnice (demenţă, alzheimer, etc.). De asemenea, există practicieni privaţi care sunt specializaţi în tratarea uneia sau mai multora dintre aceste probleme.
Nu-mi place să-i plictisesc pe ceilalţi cu problemele mele. Ar fi mai bine să aştept să treacă totul de la sine?
Această situaţie este comparabilă cu durerea de dinţi şi refuzul de a merge la medicul stomatolog; rezultatele sunt aceleaşi – stai şi suporţi durerea, suferind, iar problema se va agrava.
De ce să plătesc pe cineva, când pot să vorbesc cu un prieten?
Multe persoane găsesc în jurul lor un prieten înţelept şi înţelegător, care este dispus să le asculte problemele, considerând că nu au nevoie de asistenţă profesională, însă deseori acest lucru nu este nici suficient, nici eficient. Se poate întâmpla să ai nevoie de o persoană specializată care să-ţi ofere suport şi să te ajute să descoperi acel lucru care te deranjează. Un prieten, chiar dacă este un bun ascultător, probabil că nu are abilităţile necesare să facă acest lucru.
Cum se poate rezolva o problemă doar prin discuţii?
Atunci când discuţi cu psihologul, care este o persoană care a urmat o formare profesională în acest domeniu şi are o bogată experienţă în probleme similare cu ale tale, el este capabil să descopere tiparele (modelele) din viaţa ta care conlucrează la nemulţumirile cu care te confrunţi. În cadrul terapiei, munca se bazează şi pune accent pe descoperirea acestor tipare, pe înţelegerea lor şi apoi pe încercarea de a le schimba. Pot exista însă şi situaţii în care este nevoie de o combinaţie “discuţii”–medicaţie.
Psihologul este singura persoană de la care pot să primesc ajutor?
Nu. Terapeutul nu trebuie să fie neapărat psiholog. Există un număr mare de psihiatri, asistenţi sociali, asistenţi medicali, consilieri, cu studii în domeniu şi care sunt atestaţi să lucreze cu persoane cu dificultăţi emoţionale şi probleme mintale. Cu toate acestea, doar psihiatrii sunt calificaţi să prescrie medicamente.
Terapia pentru probleme emoţionale şi mintale funcţionează de fiecare dată?
Există şi situaţii în care rezultatele nu se văd. În primul rând depinde de TINE şi apoi de terapeut. Este foarte important să-ţi împărtăşeşti preocupările într-un mod foarte serios, sincer, deschis. Doar atunci când eşti complet sincer şi deschis poţi să te aştepţi să primeşti cel mai potrivit sprijin şi o consiliere eficientă.
Ce trebuie să fac atunci când am început şedinţele de terapie, dar nu mă simt confortabil în compania terapeutului?
Este nevoie să existe o “potrivire” între personalitatea ta şi a terapeutului. În anumite cazuri este posibil ca altcineva, sau o altă metodă, să ţi se potrivească mai bine. În această situaţie poţi cere terapeutului o trimitere la un alt profesionist din cadrul sănătăţii mintale, sau se poate înceta de comun acord colaborarea şi să-ţi cauţi un alt psiholog pe cont propriu.
Doresc să primesc ajutor profesionist, dar sunt îngrijorat de păstrarea confidenţialităţii.
Aceasta este ultimul lucru de care trebuie să te îngrijorezi! Confidenţialitatea se află la baza terapiei, iar pacientul este singurul care are dreptul să controleze şi să hotărască controlul accesului tuturor informaţiilor legate de terapie.
Am o rudă cu o problemă mintală gravă. Această persoană trebuie îndemnată să meargă la spital?
O persoană cu tulburare psihică trebuie spitalizată doar atunci când acest lucru este strict necesar. În general, profesioniştii din domeniul sănătăţii mintale consideră că persoanele cu tulburări psihice ar trebui să trăiască, să-şi desfăşoare activităţile şi să fie tratate în comunitate. Din acest motiv, centrele de sănătate, comunităţile suportive şi programele de reabilitare în sănătate mintală subliniază importanţa disponibităţii de a oferi cât mai multe servicii (de zi, de noapte, de weekend), iar tratamentul pacienţilor să se realizeze ambulatoriu, prin vizite regulate la spital, clinică sau cabinet.